Naadloos akoestisch plafond biedt ontwerpvrijheid en optimale akoestiek

113Leestijd: 2 minuten
Het hele gebouw, zowel de lage delen als de torens, bestaat uit een unieke houtconstructie. (Fotografie: © Ossip van Duivenbode)

DRIEBERGEN/RIJSENBURG – In het nieuwe kantoor van Triodos Bank op landgoed De Reehorst in Driebergen/Rijsenburg is gestreefd naar maximale circulaire potentie en de hoogst haalbare duurzaamheid. Hout speelt daarbij een belangrijke rol.

Een van de eye-catchers is het naadloze plafond Rockfon Mono Acoustic. Passend binnen het ontwerp van Thomas Rau en de visie over duurzaamheid van Triodos Bank zijn de materialen voor dit duurzame gebouw zorgvuldig uitgekozen en toegepast.

Het streven was om een ‘Gesamtkunstwerk’ te realiseren waarbij intensief is samengewerkt door ontwerpers, bouwbedrijven en technische adviseurs, te weten architectenbureau RAU uit Amsterdam , Ex Interiors uit Nieuwegein en bouwpartijen zoals J.P. van Eesteren uit Gouda en Verwol Complete Interieurrealisatie uit Opmeer en akoestisch adviseurs Rockfon.
Het ontwerp weerspiegelt een dynamische balans tussen natuur, cultuur en economie. De vormgeving, het materiaal- en het kleurgebruik binnen het gebouw, refereren direct naar het omliggende landschap. Het hele gebouw, zowel de lage delen als de torens, bestaat uit een unieke houtconstructie.

Het gebouw bestaat uit drie kernen met talrijke rondingen en bevat rondom volledige glazen gevels, waarbij het interieur en de bijzondere houten constructie direct in het oog springen. Hierdoor valt het natuurlijke daglicht tot diep in het gebouw. Vides creëren visuele verbindingen tussen de verschillende verdiepingen en de spiltrappen in deze vides vormen korte doorsteken, waardoor werknemers van de bank sneller worden uitgenodigd om de trap te nemen naar de verdiepingen. “Zowel de vormgeving als het materiaal- en kleurgebruik binnen het gebouw halen hun directe inspiratie uit de natuur”, zegt Erik Mulder van RAU. “Door de uitgebalanceerde kleurkeuze van de materialen vallen de houten constructie-onderdelen direct op.” De houten Cross Laminated Timbervloeren zijn deels gecamoufleerd door houten sporen en de daarboven gelegen plafondelementen. “Om transparantie van de werkvloeren en de relatie met het landschap zo helder mogelijk te krijgen, zijn transparante tussenwanden geplaatst bij speciale werkruimtes. In de ruimtes met meer visuele privacy zijn dichte wanden toegepast, die zijn voorzien van wanden met linnen afwerking waarin akoestische voorzieningen zijn opgenomen. De open, transparante begane grond heeft een betonnen vloer, vier meter hoge plafonds, houten wanden en houten spanten, met weinig geluidsabsorberende materialen. “Om de torens met elkaar te verbinden zijn we op zoek gegaan naar egaal en monolithisch materiaal met hoge geluidsabsorberende eigenschappen”, legt Mulder uit. Voor het behoud van de monolithische uitstraling zijn de geluiddempende materialen in het plafond aangebracht, om te kunnen voldoen aan zeer hoge geluids- en gezondheidseisen voor de medewerkers van de bank. Dit zorgt voor rust en comfort in de ruimtes tussen de torens, die ook als werkruimte worden gebruikt”, zegt Mulder.