Plannen houten kantoorgebouw op de Zuidas

152Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM – NSI N.V. en de Gemeente Amsterdam hebben donderdag 24 september, een afsprakenbrief getekend die de ontwikkeling van een nieuw, duurzaam, houten kantoorgebouw op de Zuidas mogelijk maakt.

Het ontwerp van Dam & Partners Architecten voorziet in een 22.000 vierkante meter kantoorgebouw aan het einde van de nog aan te leggen Maurice Ravellaan, in het verlengde van de Gustav Mahlerlaan. Deze lanen gaan gezamenlijk de centrale as van de Zuidas vormen. Het gebouw komt daarmee op een unieke zichtlocatie te liggen en met een geplande hoogte van 86 meter zal het een van de hoogste houten kantoorgebouwen ter wereld worden, volledig passend bij deze locatie.

De kavel is reeds in erfpacht eigendom van NSI. De ontwikkeling is gepland bovenop een bestaande ondergrondse parkeergarage. De keuze voor een houten constructie past in de ambities van NSI om duurzaam en circulair te ontwikkelen, waarbij een comfortabel werkklimaat en het welzijn van de gebruikers voorop staat. De stichtingskosten worden geschat op 90-110 miljoen euro exclusief de grond. Realisatie is mogelijk vanaf 2022, met een verwachte bouwperiode van circa twee jaar.

Bernd Stahli, CEO: “NSI is al sinds 2018 bezig met de voorbereiding van deze potentiële ontwikkeling. Wij zijn ons terdege bewust van de uitdagingen voor de markt op korte termijn, maar wij geloven nog steeds dat er op lange termijn vraag zal blijven naar moderne, comfortabele en duurzame kantoren, zeker op de Zuidas. Met een voorziene start bouw in 2022, hebben wij tijd om te zien hoe de economie, de kantorenmarkt en de gebruikersvraag zich de komende tijd ontwikkelen.”

Sten Karelse, Head of Development bij NSI: “De afsprakenbrief met de gemeente is een belangrijke stap richting de realisatie van deze unieke kans voor NSI. De komende tijd gaan we in gesprek met alle relevante stakeholders om het project verder te brengen. Met het ontwerp spelen wij in op de veranderende behoefte van de eindgebruikers, met een inspirerende en gezonde werkomgeving waar ontmoeten centraal staat. Het houten gebouw markeert hiermee een nieuwe generatie van toekomstbestendige en circulaire hoogbouw kantoren.”