Golvende houten bank in Amsterdamse woonboot

The Lighthouse, een conceptueel interieur van multidisciplinair ontwerpbureau Mass Design, bekroont het dek van een Amsterdamse woonboot. De houten ‘golf’ die in het voormalige stuurhuis is geïnstalleerd, creëert een speelse ruimte met panoramisch uitzicht. (foto’s: Maylan vastgoedfotografie)

Bij het KNSM-eiland in Amsterdam ligt een woonboot, die sinds enige tijd voorzien is van een stuurhuis – omgedoopt in ‘The Lighthouse’ – met een wel heel bijzonder houten meubel. Het stuurhuis, die als leeg omhulsel bovenop het dek van het voormalige Oost-Duitse riviercruiseschip staat, heeft een prachtig panoramisch uitzicht over de haven. “De ruimte moest de conceptuele kroon op ons werk worden”, aldus de opdrachtgevers. “Daarom gaven we Mass Design de opdracht om een multifunctioneel interieur te ontwerpen dat geschikt is voor werk, ontspanning en vermaak. We vroegen om een pragmatische aanpak bij het ontwerpen van dit kleine interieur van 10 vierkante meter, maar het ontwerp moest ook de durf hebben van een kunstwerk.”

Dat is gelukt door de bijzondere toepassing van hout in The Lighthouse. Het interieur bestaat uit maar liefst 648 verticale houten panelen, die door middel van CNC-frezen zijn gemaakt. Deze afzonderlijke panelen zijn in een externe werkplaats, zonder gebruik van schroeven of lijm, gemonteerd tot enkele modules. Vervolgens zijn deze modules in een radiale opstelling gemonteerd in de ruimte. De wigvorm van de modules fungeert als sluitsteen en verankert de constructie. Het geheel samen vormt de bank-, tafel- en plafondstructuur. Dankzij de modulaire fabricage kon de installatie snel én zonder constructeur worden uitgevoerd door Mass Design en de opdrachtgevers samen.

Ook ’s avonds en ’s nachts kan volop genoten worden van het houten interieur. Dit is onder meer te danken aan het ‘zonlicht’ dat in het midden van het plafond geplaatst is. Deze lichtbron functioneert volledig app-gestuurd, zodat schakelaars of panelen de vloeiende vorm van het houten interieur niet hoeven te onderbreken. Met behulp van spraak- of appbesturing kan de ruimte in verschillende gradaties worden verlicht, afhankelijk van de gewenste sfeer. “De lichtbron bestaat uit LED-strips met een hoge dichtheid”, aldus Mass Design. “De LED-lamp beschikt over zowel RGB- als warmwitte stralen, waardoor een zeer breed keurenpalet mogelijk is.”

Mass Design is een interdisciplinair designnetwerk, samengebracht gedeelde waarden en overtuigingen. “We zijn actief in en rond de gebieden waar we gepassioneerd over zijn: design, geneeskunde, architectuur, techniek, kunst en technologie”, aldus de woordvoerder. “Ons unieke netwerk omvat een breed scala aan expertise, waardoor we de vrijheid hebben om tijd te besteden aan onorthodoxe ontwerpmethoden, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan om architectuur, producten en ervaringen te realiseren met een verhoogde emotionele ervaring.”

www.mass.design

DELEN