Draag armstellingen voor de productie van kant-en-klare huizen

KALBACH-UTTRICHSHAUSEN – De fabrikant van kant-en-klare huizen Rensch-Haus heeft zijn verouderde stellinginstallatie vervangen door een nieuwe houtopslaghal waarvan de kern bestaat uit draagarmstellingen van de firma OHRA. Deze bieden niet alleen voldoende capaciteit om al het benodigde materiaal centraal op te slaan, maar ze dragen ook de dakconstructie en bieden door hun constructie veel veiligheid.

Het familiebedrijf fabriceert in zijn vestiging in Kalbach-Uttrichshausen in de buurt van Fulda individueel geplande kant-en-klare huizen, van uitbouwen tot sleutelklare eigen woningen. De voor de prefabricage van de bouwelementen en voor het verzamelen voor de bouwplaat benodigde tot 12,6 meter lange constructiehout, balken, platen en latten werden tot nog toe opgeslagen in een overdekte stellinghal. Maar dit magazijn was verouderd geraakt. Het bood onvoldoende capaciteit zodat het materiaal verspreid over het terrein moest worden opgeslagen. Bovendien was de hal bouwvallig geworden en de opslag voldeed niet meer aan de huidige veiligheidsnormen.

Hogere magazijncapaciteit

Rensch-Haus besloot daarom het oude magazijn door een volledig nieuwe houtopslaghal te vervangen. Het bedrijf liet zich overtuigen door prijs en kwaliteit van de stellingsystemen van OHRA. Deze fabrikant, die is gevestigd in Kerpen in Duitsland, heeft zich gespecialiseerd in stellingsystemen voor de bouwmateriaal- -en houthandel. OHRA is marktleider in Europa voor draagarmstellingen. Draagarmstellingen van OHRA onderscheiden zich door het gebruik van massieve staalprofielen voor alle dragende elementen. Het warmgewalste staal geeft elastisch mee en behoudt in tegenstelling tot plaatstaal ook bij het ruwe magazijngebruik duurzaam zijn statische eigenschappen. Dat is bijzonder belangrijk bij het dagelijks gebruik, omdat al bij licht stoten met vorkheftrucks plaatprofielen kunnen knikken en draagvermogen kunnen verliezen. De stabiele constructie maakt bovendien grote opslaghoogten mogelijk en biedt hoge draagvermogenreserves. Zo kan op een bepaald opslagoppervlak een hogere magazijncapaciteit worden gerealiseerd.

Bovendien blijven de in een 100 millimeterraster ingehangen draagarmen ook bij hoge belasting beweeglijk en wijken bij stoten door bijvoorbeeld heftrucks uit. Draagarm en waren raken daardoor niet beschadigd. De stellingen voor Rensch-Haus zijn uitgerust met 1,25 meter lange draagarmen die elk een belasting van 750 kilogram aankunnen. Bij Rensch-Haus dienen de iets meer dan 7 meter hoge staanders tegelijkertijd ook als dragers voor een dakconstructie. Zo ontstond in korte tijd en tegen relatief lage kosten een ongeveer 45 meter lange opslaghal die voldoende centrale opslagcapaciteit biedt voor alle benodigde houtmaterialen.