Assen heeft stationshal van hout

219Leestijd: 2 minuten
Het driehoekige dak van 3.000 vierkante meter is volledig gemaakt van hout. (fotografie: Sebastian van Damme)

ASSEN – Het stationsgebied in Assen is geheel vernieuwd en verwelkomt reizigers tegenwoordig met een bijzonder bouwwerk van hout. Het nieuwe stationsgebouw kenmerkt zich door een driehoekig houten dak dat lijkt te zweven boven een aantal gebouwen. Het station is ontworpen door Powerhouse Company en De Zwarte Hond in opdracht van NS, ProRail en de gemeente Assen.

“De vorm van de luifel is ontstaan door een ogenschijnlijk eenvoudige driehoek te plaatsen op de locatie, met een lichte helling naar de entree van de ondergrondse fietsenstalling en een curve ter hoogte van de sporen. Hierdoor is er een elegante, bijna zwevende, structuur ontstaan die aan alle zijden reageert op zijn context.”, zegt Nanne de Ru, Founder Powerhouse Company

Het driehoekige dak van 3.000 vierkante meter is volledig gemaakt van hout. Dat is een primeur: het is voor het eerst in Nederland dat een stationskap die het spoor overbrugt in zijn geheel is gerealiseerd in hout. Het team van ontwerpers nam hiermee zijn verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid. De keuze voor een natuurlijk bouwmateriaal sloot daarnaast goed aan bij het groene karakter van de stad Assen en haar omgeving. Het houten dak zorgt voor een uitnodigende sfeer voor reizigers. Door ramen in het midden van het dak ontstaat een spel van zonlicht op de perrons en in de stationshal. Het houten dak is 10 meter hoog en heeft drie ongelijke zijden met lengtes van 78, 88 en 90 meter. Langs de rand is een sedumdak aangelegd voor het bufferen van regenwater. Omwille van de levensduur en het onderhoud zijn de kolommen en dakrand uitgevoerd in een gecoate metalen afwerking in champagnekleur die goed past bij de houten liggers. Door het dak met zijn kolommen vrijstaand te construeren kan het programma er onder eenvoudig aangepast worden. Deze duurzame opzet voorziet daarmee in toekomstige veranderende reizigersaantallen en commerciële voorzieningen in de paviljoens.

Hoofdconstructeur: Gilbert van der Lee, Breed Integrated Design
Constructeur houtconstructie: Miebach Ingenieurbüro
Bouwbedrijf: Hegeman Bouwgroep
Houtbouw: Heko Spanten